Prana fit is goed voor de lichamelijke en geestelijke uitdaging. Deze consulten zorgen ervoor dat je samenwerkt met je hond waardoor jullie band versterkt.

 

 

Er zijn natuurlijk super veel mooie sporten om met je hond te ondernemen. Zelf heb ik naast het speuren en training met mijn honden aan Dog frisbee gedaan, en de trek en conditie sporten. Over die laatsten ga ik hieronder uitgebreid verder, want hierin ben ik opgeleid en kan ik jullie in begeleiden.

 

Steppen met hond (naast)

Is steppen met hond wat voor jou en je hond ?Wanneer zowel jij als je hond geen medische /physieke klachten hebben en de hond is uitgegroeid (afhankelijk van het ras) kun je met bijna elke hond komen steppen. Verwacht niet dat we gelijk de hond naast je zetten en een tour door het bos gaan maken, want dan kom je teleurgesteld thuis. Elke hond reageert anders op de step en zijn baas die op een andere manier communiceert. We beginnen dus altijd eerst met de persoon op de step.  Als je je comfortabel voelt met de step, pakken we de hond erbij en gaan we stap voor stap en op het tempo van de hond verder met het oefenen naast de step. De ene hond begint angstig, de ander is te enthousiast dus we gaan altijd eerst op zoek naar een stabiele en kalme gemoedstoestand. Vanuit daar werken we verder. 

Met de juiste introductie kan bijna elk ras het steppen (draven naast de step) leuk vinden. Uiteraard is het hier ook van belang dat je er zelf ook plezier in hebt. Wanneer jullie als team een beetje op elkaar zijn ingewerkt, kun je met behulp van een trainingsschema opbouwen tot wat grotere afstanden. Je kunt bij losloopgebieden ook de hond even loslaten en zijn eigen tempo laten bepalen. Het schema kan ik voor jullie op maat maken wanneer dat gewenst is. Je hoeft voor de les zelf geen step te hebben.

Zomaar een paar voordelen van het steppen

  • jij en je hond worden er fit van
  • Sterke spieren, banden en gewrichten
  • goede conditie
  • goed tegen overgewicht
  • geestelijk vermoeiend
  • veiliger dan fietsen met de hond
  • genieten op straat of in natuurgebied
  • kan soms honden helpen met angst of uitval gedrag (plan dan wel eerst een gedragsconsult)

Heb je nog vragen?

Contact voor vrijblijvend gesprek en opties. Kijk hier voor tarieven en consulten.

Canicross/bike & step joring

Waar we bij het steppen met de hond voornamelijk de hond naast de step laten lopen en draven en misschien een stukje los in het losloopgebied. Is het Canicross/Bikejoring en stepjoring echt een andere tak van sport. Doordat de hond voor je uit mag rennen en trekken, terwijl je zelf mee doet.

Van deze 3 is de Canicross (hond voor je uit terwijl je hardloopt) het meest toegankelijk maar ook zeker een mooi begin voor de gedurfde persoon die verder willen met de bikejoring (hond voor de mountenbike) of stepjoring (hond voor de step). Zelf zou ik altijd starten met canicross voordat je verder gaat naar de snellere en gevaarlijkere sporten. Net als bij het steppen met hond moet je hond voor deze sport uitgegroeid zijn dus zo rond 1,5 jaar (afhankelijk van het ras) en moet je hond hier medisch voor zijn goedgekeurd. Behalve de Canicross (omdat dit niet zoveel kracht kost, minder snel gaat en kleinere afstanden zijn dan de andere 2) moet je voor de overige treksporten elk jaar een verklaring van de dierenarts voor de betreffende hond krijgen. Deze moet goedgekeurd worden zodat jij een jaar een vergunning krijgt voor de hond om aan deze sport te mogen doen. Uitzondering voor deze regel zijn de raszuivere Husky’s, Malamutes en sledehonden. Kruisingen moeten gewoon een vergunning aanvragen. Het is goed dat deze regel er is!

Ondanks dat deze sport voor de gezonde energieke en atletische honden een enorme uitkomst, plezier en redding kan zijn. Zijn mensen zich vaak niet bewust welke schade ze bij honden kunt aanrichten als je niet weet wat je doet, en/ of de hond niet gezond is of niet goed opbouwt. Bij deze tak van sport is de hond dus aan een speciaal trektuig (die het gewicht verdeeld) aan een lijn met elastiek stuk erin, die zit weer vast aan jou gordel als je canicrosst of aan de mountenbike of step. 

Ook deze sport is een prachtige manier om samen te werken en je hond zowel geestelijk als lichamelijk uit te dagen. Je hond moet namelijk luisteren naar de commando’s bijvoorbeeld: GO, STOP, ZACHTJES, LINKS, RECHTS, WACHT .Want je kunt je voorstellen dat het levensgevaarlijk is als jij op je mountainbike zit en je hond van het pad af het wild of jogger achterna zit. Wanneer je hond dus gezond is en geschikt voor deze treksport (hij/ zij moet het ook leuk vinden) dan is het dus niet zielig. Sterker nog het is eerder zielig om bijvoorbeeld een energieke husky alleen maar een rondje te laten lopen. Sommige zijn daar ok mee, maar bepaalde hondenrassen vinden dit prachtig en staan er echt om te springen. Ook hebben de honden zo’n mooie focus dat ze vaak juist andere dingen/ prikkels negeren. Dus onzekere/ angstige honden kunnen hier ook wel eens baat bij hebben. Voor honden die niet geheel los kunnen, bijvoorbeeld doordat ze weglopen/ zwerven kan dit ook een mooie manier zijn om de hond fysiek uit te dagen. Omdat je dus aangelijnd bent kun je deze sporten doen in zowel losloopgebieden als aanlijnplicht gebieden. Bij voorkeur de aanlijnplicht gebieden fijner, zodat je niet andere loslopende honden achter je aan krijgt. Het is belangrijk dat je ook met deze sport rekening houd met je medemens en dier. (Want deze sport wordt voornamelijk in natuurgebieden beoefend.)

De voordelen zijn grotendeels hetzelfde als van het Steppen met hond. Het steppen met de hond naast heeft wel als voordeel dat je dit ook in de woonwijken kunt doen, . en dat dit wat toegankelijker is en minder hard en zwaar is dus minder belastend voor de hond.  Het is net waar je op zoek naar bent en wat jullie beiden leuk vinden om te doen. De treksport is niet perse slecht voor honden die trekken aan de lijn. Bij deze treksporten krijgen ze een ander tuig om en wordt de honden geleerd dat ze mogen trekken wanneer ze dit tuig aan hebben en het commando gegeven wordt. Het aanleren van deze sport is wel gemakkelijker bij een hond die al graag trekt en kan er dus zelfs voor zorgen dat je hond beter en netter naast loopt wanneer het tuig af is. Wanneer je een hond hebt die altijd geleerd is netjes naast te lopen zal dit ietsje meer moeite kosten om de hond te leren met dit tuig WEL te trekken. En sommige honden zijn gewoon niet geschikt voor deze sport. Mijn vorige herder vond het prachtig om te trekken en voor me uit te gaan, Milan zet ik liever naast de step.

Wil je nog meer leren over deze sport of zelf eens gaan ervaren? Op dit moment bied ik alleen consulten aan voor het steppen naast de hond en de Canicross. Wanneer je verder wilt van Canicross naar Bikejoring en/of stepjoring kan ik je daarin een advies en trainingsschema geven.

Contact voor vrijblijvend gesprek en opties. Kijk hier voor tarieven en consulten.

Skaten & longboarden

Zowel het skaten als longboarden kun je (mijn voorkeur) naast de hond doen. Dan gelden dezelfde leerprincipes en regels als het naast de step draven.

Bij het skaten/longboarden waarbij je gebruik wilt maken van trek kracht werkt het op dezelfde manier als de Canicross Bike & Step joring. Hiervoor moet je dus ook een vergunning krijgen per jaar dat je dit onderneemt. Zou je dit graag willen doen?

Contact voor vrijblijvend gesprek en opties. Kijk hier voor tarieven en consulten.