Pranadogs consultancy

 

Wat betekent Pranadogs nu eigenlijk?

Prana betekent lifeforce oftewel levensenergie. Misschien ken je het ook wel als Chi.

Je kunt je hond die 100 commando’s netjes laten opvolgen, maar als de energie (gemoedstoestand) van je hond te hoog blijft is de kans groot dat je hond na het commando weer in verkeerd gedrag vervalt. Ik heb dit zelf ook ervaren met een van mijn vorige honden. Bovendien wanneer je hond hoog in energie zit en snel is afgeleid wanneer er bijvoorbeeld een andere hond voorbijloopt, dan hebben die 100 aangeleerde commando’s weinig zin. Want eenmaal hoog in energie, dan hebben ze weinig aandacht voor jou.  Vergelijk het maar met jezelf. Als je overprikkeld bent of de hele tijd met teveel bezig bent en je hoofd vol zit, dan kun je veel moeilijker een gesprek volgen dan dat je vanuit rust een gesprek volgt.

Wanneer de Prana van je hond relaxed en kalm is en er een vertrouwensband is met de begeleider dan kun je een hond leren hoe die zich moet gedragen. Het kost op die manier ook veel minder moeite en dus een hoop frustratie. Op deze manier kun je samen een mooie band opbouwen.

De kunstjes zijn een extra’tje als je dat graag wilt doen. Maar opvoeding first, training second.

Om je hond de juiste Prana mee te geven is het belangrijk om eerst bij jezelf na te gaan hoe je je voelt, welke energie breng jij over aan je hond? Waar we dus als eerste mee aan de slag zullen gaan is het bewust worden van je eigen Prana. Ik zal je  begeleiden tot een kalme zelfverzekerdere leider, waarop je hond kan vertrouwen. Want de hond is niet degene die jou moet beschermen. Jij bent degene die je hond veiligheid moet bieden overal en op elk moment. Goed leiderschap betekent niet arrogantie of dominantie, maar vol vertrouwen je hond laten zien dat het allemaal niet zo spannend is en jij altijd voor die veiligheid zal zorgen. Omdat ik zelf van nature hooggevoelig ben en een zeer onzeker persoon was, kan ik je juist heel goed helpen met handige tools hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Het vinden van de juiste Prana en mindset is daarbij dus het meest belangrijk.

Na mijn reis in India de corona en een operatie die even heel spannend was, ben ik me bewust van hoe kostbaar tijd is. Ik wilde niet meer wachten met mijn droom.

De tijd is aangebroken, ik ga mijn passie volgen en mijn plan waarmaken: Pranadogs Consultancy is een feit. Waar ik in 2011 stopte met mijn stage voor hondentraining, omdat ik er niet meer in geloofde. Ben ik na mijn eigen ontwikkeling en Yoga opleidingen, sinds begin 2020 weer verder gegaan. Met het volgen van opleidingen voor zowel hondengedrag als hondensport (steppen, canicross, mushen) met de juiste energie, zodat ik met Pranadogs veel kennis en ervaring kan inzetten om mens en dier te helpen. Net als in de Yoga ben je nooit uitgeleerd en zijn er nog vele nascholingen en trainingen die ik wil volgen.

Al jaren geef ik les als Yogadocente  en met mijn oude en nieuwe kennis over hondengedrag en hondensport kan ik met Pranadogs Consultancy nu eindelijk zowel baas als hond begeleiden naar een leven samen met balans. 

Moet de baas hierin echt begeleid worden?

Ja wanneer baas en hond uit balans zijn zeker. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat een hond socialiseren en trainen weinig nut heeft wanneer de baas een verkeerde energie uitdraagt. Klinkt zweverig? Dat is het niet hoor, om het even te vertalen naar de mens. Misschien heb je kinderen en merk je dat wanneer jij boos, gefrustreerd of gestresst bent de kinderen ook anders zijn. Niet luisteren, vervelend of niet willen slapen. Nou zo is het ook met honden. Alleen zijn die nog veel gevoeliger. Ze kunnen kanker opmerken, dus de energie van mensen pikken ze natuurlijk ook super snel op. It's all about energy. De ene hond zal er niet zo snel last van hebben, terwijl een andere hond (of ras) veel gevoeliger is om dit op te pikken. Waneer je je hond dan niet begrijpt, kan dit voor grote problemen zorgen. Eigenlijk kun je zeggen, dat de meeste gevallen van hondenproblemen veroorzaakt worden door de mens. Dat is zeker niet expres, maar door het niet begrijpen van de hondentaal en het niet bewust zijn van de eigen energie (prana) kan dat zomaar gebeuren. Het goede nieuws is dat we dat heel goed kunnen oplossen samen. Ik wil je hier uiteraard graag mee helpen.

 

The dogs of a yogi are happy and calm.

Betekent dit dat we nooit meer fouten zullen maken?

Betekent dit dat ik of jij daarna nooit meer fouten zullen maken? Of dat al mijn toekomstige honden perfect zijn? Zeker niet, maar je zult de moeilijke momenten niet meer gaan ontwijken maar juist als leermoment gaan zien. Het leven van beide wordt zo in ieder geval een stuk bewuster, fijner, veiliger en gemakkelijker. Om een hond met de juiste Prana te krijgen en in balans te houden kost meer tijd, werk en energie dan de meeste mensen zullen denken. Zeker als je zelf op een moment even niet in balans bent. Je kunt er dus gerust vanuit gaan dat je het gehele leven van de hond met hem/haar zal moeten blijven werken. Maar ik kan je hiermee helpen al zal dat soms heel confronterend zijn. Durf jij het aan om een betere versie van jezelf te worden? En je hond de baas te geven die hij/zij verdiend? Check de consulten.